Velký rádce pro vás. 20 tipů, jak v dnešní době ušetřit na jídle

Pár věcí v košíku a účet za ně takový, jako před rokem za velký nákup. Ceny potravin, a nejen těch, vyskočily vzhůru a podle prognóz to už lepší nebude. Jak si poradit v dnešní nelehké době? Připravili jsme pro vás velký šetřící manuál, ať se líbí, tady je 20 užitečných tipů, jak ušetřit a stále se stravovat pestře i chutně.

Rada „Dvakrát měř a jednou řež“ je více než na místě. Před nákupem je dobře provést revizi domácích zásob a promyslet, co všechno se chystáte v nejbližších dnech vařit. Jídelnímu lístku přizpůsobte i nákup. Vyhnete se nákupu mnoha zbytečností, které možná sníte, ale možná sníst nestihnete a jak zkažené skončí v bioodpadu.

Nenakupujte hladoví
Hladový člověk má na všechno chuť a milion nápadů, co dokáže navařit a co všechno se v kuchyni sejde. Ve vašem košíku skončí mnohem více potravin, než když nakupujete najedení.

Nenaleťte na akci
Pomeranče za 45 centů, ale nekup to! Třeba však dívat i na kvalitu, na to, zda je dokážete zkonzumovat. Pokud ano, máte štěstí a skvěle jste nakoupili. Jsou však i podvodnické akce, když je zboží zlevněno naoko, tedy když stojí tolik, co obvykle, resp. jen o pár centů méně, ale obchodník napsal, že původní cena byla mnohem vyšší, než byla ve skutečnosti. No a pak jsou ještě naprosto klamavé akce, když zboží v regálech stojí méně, ale v pokladně mají „starý kód“, což znamená, že vám nablokují původní, neakciovou cenu. V každém případě platí: Pokud vidíte nápis „Akce“, zpozorněte!

Využívejte zásoby doma
Pokud se vám i zdá, že máte „prázdnou spíž“, neznamená to, že musíte okamžitě do obchodu. Fantazie je úžasná věc a popustit její uzdu při vaření se vyplatí. Nevadí, že nemáte suroviny na vaše tradiční oblíbená jídla, z toho, co najdete v poličkách, můžete vytvářet nová, o nic méně atraktivní. Jen směle do toho!

Objevujte nové
Fakt, že jste na nějaké jídlo zvyklí, neznamená, že vám nemůže chutnat jiné. Například maso, chcete-li kvalitní, není vůbec levná záležitost. Co takhle ho v některé dny v týdnu nahradit jiným jídlem? Můžete si jej oblíbit stejně jako obvyklé soté či guláš.

Nenakupujte škodlivé věci
Například slazené nápoje. Říká se o nich už dlouho, že jsou zdrojem zbytečných cukrů, způsobují u dětí obezitu, závislost na sladkém i zubní kazy. Zatěžují životní prostředí i peněženku. Co se stane, když je prostě nebudete doma mít? Nebudete je pít. A co se stane potom? A takových potravin je mnohem více, zejména mezi polotovary.

Objevte kouzlo stravy našich předků
Neměli to jednoduché, obchodů nebylo, ani peněz nazbyt. Jedli to, co právě rok dal, a z čeho měli zásoby. Pusťte tedy z hlavy v lednu chuť na jahody a v létě na ananas, využívejte to, co je právě v zahradách či na polích. Zpravidla to i nejlevnější nakoupíte. A někdy se jen stačí projít po přírodě. Nasbíráte například medvědí česnek, bylinky na čaj, lesní plody, houby, vše zcela zdarma.

Vařte pestře z téhož
Opět inspirace našimi předky. Zásoby v jejich komorách nebyly zvláště pestré, jídelníček ano. Obiloviny, luštěniny či brambory jsou vděčnými zásobami. Kromě toho, že jsou levnou a bohatou zásobárnou živin, lze je také připravit na řadu způsobů. Například z fazolí či čočky uděláte polévku, přívarek, soté (se zeleninou, rajčatovou omáčkou a podobně), pomazánku, použít je lze také jako přísadu do zapékaných brambor. Z obilovin se nebojte vařit kaše – s ovocem, kakaem, oříšky… Různé příchutě jim dáte různými kořeny jako skořice, vanilka, zázvor, kardamon, koriandr, anýz, muškátový oříšek. Kdo řekl, že mohou být jen v koláčích? O bramborách nemluvě – z těch se dá připravit jídlo na milion způsobů – od placek, lokší, polévek až po klasické pečené brambory.

Pěstujte v rámci možností
Kdo zahradničí, věc je jasná. Ale i pokud bydlíte v bytě, vždy si můžete v květináči na balkoně vysadit rajčata, jahody, bylinky, cokoli. Nabídka zahradnictví je opravdu pestrá a jsou druhy speciálně šlechtěné k pěstování ve květináčích.

Woman eating a home made vegan dish. Her and her friends have cooked creole aubergines and quinoa with sweet potatoes, peppers and avocado puree. She has her eyes closed and is enjoying the meal.

Využívejte zbytky
Zbývající rýži můžete použít například na kaši nebo z ní udělat rizoto. Suchý chléb je vhodný na topinky, opečený ve vajíčku, do vajíčkové nádivky, knedlíků nebo i na strouhanku. Své využití má většina potravin, pokud jste bezradní, nápadů je plný internet. A v krajním případě je zde stále vaše mraznička. Ta uschová všechno, než na danou věc zase dostanete chuť.

Ani o euro více
Stanovte si pevnou částku, kterou můžete měsíčně utratit na potraviny a snažte se ji nepřekračovat, ale naopak spíše snižovat. Půjde to, pokud z nákupního košíku odbouráte například různé pochutiny či sladkosti, které ve výživě nepotřebujete. Zvykněte si také odkládat bločky z nákupů a studujte, co kupujete zbytečně.

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram