Toužíte mít krásné vlasy a vždy zazářit? Dopřejte si potraviny, které obsahují tuto důležitou složku

Keratin je typ proteinu, který se nachází ve vlasech, v pokožce a v nehtech. Je potřebný k udržení struktury pokožky, podpoře hojení ran a také pro zdravé a silné vlasy. Víte, jak zvýšit jeho tvorbu pomocí potravin?

O doplňcích s obsahem keratinu se často říká, že působí preventivně proti vypadávání vlasů, zlepšují růst a pevnost nehtů a strukturu pokožky. Pozitivní je, že chceme-li vylepšit vzhled vlasů, nehtů a pokožky obecně, nemusíme hned sahat po drahých doplňcích výživy či kúrách. Existuje spousta zdravých potravin, které přirozeně podporují syntézu keratinu v těle.

10 potravin, které podporují tvorbu keratinu:
Vejce
Vajíčka jsou skvělým zdrojem biotinu, základní živiny, která se podílí na syntéze keratinu. Jedno vařené vejce poskytuje 10 mcg této živiny, tedy 33 % doporučeného denního příjmu. Navíc i vaječný protein podporuje produkci keratinu, přičemž jedno vejce průměrné velikosti obsahuje přibližně 6 gramů proteinu. K dalším cenným živinám ve vajíčkách patří: selen, riboflavin, vitamíny A a B12.

Cibule
Cibule je dobrá nejen k ochucení jídel, ale také ke zvýšení produkce keratinu. Tato zelenina má obzvláště vysoký obsah N-acetylcysteinu, rostlinného antioxidantu, který tělo přemění na aminokyselinu zvanou L-cystein – složku keratinu. Cibule také poskytuje folát, základní mikroživinu potřebnou k udržení zdravých vlasových folikulů.

Losos
Losos je plný bílkovin. Obsahuje téměř 17 gramů bílkovin v jedné porci (85 gramů). Je také vynikajícím zdrojem biotinu, další klíčové živiny, která podporuje tvorbu keratinu. 85 gramů konzervovaného lososa obsahuje 5 mcg, tedy 17 % doporučeného denního příjmu biotinu. Tato ryba má také vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které pomáhají zlepšovat růst vlasů, zvyšují jejich hustotu a chrání vlasy před vypadáváním.

Sladké brambory
Batáty mají obzvláště vysoký obsah karotenoidů provitaminu A. V těle se přeměňují na vitamin A. Středně velká sladká brambora (asi 150 gramů) poskytuje 1 150 mcg – více než 100 % doporučené denní dávky – provitaminu A. Vitamin A podporuje syntézu keratinu a je nezbytný pro zdraví pokožky a vlasů. Každá porce sladkých brambor obsahuje také vydatnou dávku draslíku, manganu a vitamínů B6 a C.

Slunečnicová semínka
Slunečnicová semínka jsou výborným zdrojem biotinu a bílkovin na podporu produkce keratinu. Jen ¼ šálku (35 gramů) obsahuje 7 gramů bílkovin a 2,6 mcg biotinu. Tato semena jsou bohatá na množství dalších mikroživin, včetně vitamínu E, mědi, selenu a kyseliny pantotenové.

Mango
Mango je chutný způsob, jak do stravy doplnit extra živiny a zároveň podpořit tvorbu keratinu. Toto tropické peckové ovoce je obsahuje provitamin A – 1 šálek manga obsahuje 89 mcg – což je téměř 10 % doporučené denní dávky. Mango má také vysoký obsah dalších klíčových dvou živin pro zdraví pokožky a vlasů: vitamín C a folát.

Česnek
Podobně jako cibule, i česnek se může pochlubit množstvím N-acetylcysteinu, který tělo přemění na L-cystein – aminokyselinu nacházející se v keratinu. Studie naznačují, že česnek může pomoci zdraví pokožky a zpomaluje její stárnutí. Česnek obsahuje i další prospěšné mikroživiny včetně manganu, vitamínu B6 a vitamínu C (19 důvěryhodný zdroj).

Kapusta je dobrým zdrojem provitaminu A, který podporuje tvorbu keratinu. Je také zdrojem vitamínu C, ve vodě rozpustné živiny, která funguje také jako antioxidant. Tento vitamín pomáhá stimulovat produkci kolagenu, typu proteinu, který udržuje pevnost, strukturu a elasticitu pokožky.

Female back with long straight brunette hair in hairdressing salon

Hovězí játra
Hovězí játra jsou jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů biotinu, takže je skvělou volbou, pokud chcete přirozeně zvýšit produkci keratinu. 85 gramů vařených hovězích jater obsahuje 31 mcg biotinu, což je až 103 % doporučené denní dávky. Kromě toho stejné množství hovězích jater poskytuje 24,5 gramů bílkovin a 7 960 mcg vitaminu A, což je neuvěřitelných 884 % doporučené denní dávky. Hovězí játra jsou také vynikajícím zdrojem mnoha dalších vitamínů a minerálů: vitamín B12, folát, riboflavin a železo.

Mrkev
Mrkev má vysoký obsah provitaminu A, v jednom šálku je 1070 mcg této denní živiny, což je více než 100 doporučené denní dávky. Je také bohatá na vitamín C, který podporuje syntézu kolagenu, a tím zdraví vlasů, pokožky a nehtů. Tento vitamín také napomáhá hojení ran, zmírňuje záněty a chrání před poškozením kůže. Kromě toho mrkev obsahuje dostatek biotinu, vitamínu B6, draslíku a vitamínu K1.

Nejnovější články

Další články autora