Jak předejít vodnímu kameni?

Vodní kámen představuje problém nejen estetický, ale i funkční. Zanáší topná tělesa domácích spotřebičů a armatury kotlů, čímž snižuje jejich životnost. Proto je nutné předcházet jeho tvorbě.

Odkud se bere vodní kámen

Zdrojem vodního kamene je tvrdá voda. To je voda s vysokým obsahem minerálů nejčastěji ionty vápníku a hořčíku. Zda je naše voda tvrdá nebo měkká zjistíme podle toho jak se v ní rozpouští mýdlo. Pění-li, pak je naše voda měkká, nepění-li, pak se jedná o vodu tvrdou. Tvrdost vody se určuje v německých stupních.

Problém tvrdé vody

Tvrdá voda nepředstavuje pro spotřebitele žádné riziko. Naopak, pití tvrdé vody je zdravé, neboť tělo získává potřebné minerály. Tvrdá voda však představuje riziko pro domácí spotřebiče, a proto je nutné ji změkčovat. Tvrdá voda představuje problém také při praní prádla neboť je nutné používat větší množství pracích prostředků.

Důsledkem tvrdé vody je vodní kámen, neestetický nažloutlý povlak, který se usazuje všude tam, kde dochází ke styku kovu nebo porcelánu zejména s teplou vodou.

Jak předcházet tvorbě vodního kamene

Prevence je vždy účinnější než léčba. Průtokové změkčovače vody slouží ke snížení tvrdosti vody a zamezení vzniku vodního kamene. Změkčení vody se provádí pomocí kyselého katexu v sodíkové formě. Ionty Ca2+ a Mg2+ procházejí speciální kolonou naplněnou ionexem a jsou zaměňovány za neškodné ionty sodíku. Laicky řečeno vápník, hořčík a další minerály, které způsobují tvrdost vody, speciální filtr odfiltruje a vodní kámen následně nemá z čeho vznikat. Filtruje se vždy pouze na takovou úroveň, která je zdraví prospěšná.

Dalším řešením je pravidelné (jednou týdně či jednou měsíčně) odstraňování vodního kamene pomocí speciálních chemických prostředků. Ty nastříkáme všude, kde dochází ke kontaktu teplé vody a sanitárního zařízení. Prostředek necháme nějakou dobu působit a poté ho setřeme houbičkou. To je ale dlouhodobě velmi pracné a ve finále nákladnější než problému předejít pořádným domácím změkčovačem vody.

Nejnovější články

Další články autora